Rapujen keittäminen
Kokosimme vinkit rapujen oikeaoppiseen keittämiseen. Seuraa vain ohjeita ja varmista, että omat rapujuhlasi onnistuvat!
Yleisiä ohjeita
Pese ravut ensin huolellisesti ja keitä ne liemessä, jossa on juuri oikea suola-sokeritasapaino sekä tietysti runsaasti tilliä tuomassa makua. Erityisen tärkeää on, että ravut ovat eläviä ja keittämisen jälkeen kylmäketju ei katkea. Mikäli rapujuhlat ovat kovin kaukana sieltä mistä ravut ostetaan, on helpointa ostaa pakastettuja rapuja, jotka sopivasti sulavat matkalla. Pakasteravut kannattaa kylvettää elvytysliemessä.
Ainekset rapujen keittämiseen
- 40 rapua (8–10 kpl/henkilö)
- 4,5 litraa vettä
- 1–1,5 dl karkeaa merisuolaa (35 g litraan vettä)
- kruunutilliä
- 2 sokeripalaa
- 5 kokonaista valkopippuria
Näin keität ravut
- Huuhdo ravut kylmässä vedessä ja harjaa puhtaiksi.
- Mittaa kylmää vettä ja leikattua kruunutilliä isoon kattilaan. Kiehauta vesi ja lisää suola, sokeri ja pippurit.
- Laske viisi rapua kerrallaan voimakkaasti kiehuvaan veteen. Kun viimeiset ravut ovat vedessä, lasketaan keittoaika. Keittoaika on viisi minuuttia siitä, kun vesi lähtee uudestaan kiehumaan.
- Nosta kattila seisomaan kylmään veteen, jotta ravut jäähtyisivät nopeasti. Vaihda vielä tillinkukinnat uusiin tuoreisiin.
Pakasterapujen valmistaminen
Pakasteravut on jo keitetty valmiiksi, mutta nekin kaipaavat liemen maustuakseen.
Elvytysliemi pakasteravuille
- 1 l vettä
- 40 g merisuolaa
- 3 palaa sokeria
- 1 puntti tilliä
Näin sulatat pakasteravut
- Keitä rapujen sulatusta varten liemi vedestä, merisuolasta ja sokerista.
- Lisää tilli ja jäähdytä liemi kylmäksi.
- Laita ravut jäisinä suoraan pakkauksesta kylmään liemeen. Siirrä astia kylmään ja anna rapujen sulaa ja maustua vähintään kahden tunnin ja korkeintaan vuorokauden ajan.
- Ennen tarjoilua poista ravut liemestä ja valuta ne.
- Asettele valuneet ravut tarjoiluvadille ja nosta tarjolle tillillä ja sitruunanlohkoilla koristeltuna.