PERUSSÄÄNNÖT VIINIEN TARJOILUUN:
- Kevyt ennen täyteläistä Kevyen makuinen ruoka tarjotaan aina ennen mausteista ruokaa ja sama sääntö pätee viinissä. Mikäli aterialla on tarjolla kaksi punaviiniä, tarjotaan kevyempi ennen täyteläistä.
- Valkoinen ennen punaista Alkuruoka valitaan usein niin, että sen kanssa voi tarjota valkoviiniä, jota lähtökohtaisesti pidetään punaviiniä kevyempänä. Säännöstä on lupa poiketa, mutta silloin punaviinin tulee olla kevyttä ja valkoviinin aromeiltaan runsasta.
- Kuiva ennen makeaa Jos tarjoaa kuivaa viiniä heti makean jälkeen, viini tuntuu suussa happamalta. Esimerkiksi kelpaa klassinen hanhenmaksa ja sauternes -tyyppinen makea viini alkuruokana. Tällöin suu neutraloidaan ennen seuraavaa viiniä esimerkiksi väliruokasorbetilla.
- Vaatimaton ja nuori ennen kypsää ja laadukasta Viinin hinta korreloi yleensä, vaikkakaan ei aina, sen iän ja laadun kanssa. Mikäli siis aiot tarjota parasta viiniäsi, säästä se viimeiseksi.