Osteri on yksi harvoista eläimistä, jonka ihmiset syövät elävänä. Lue vinkit osterin hankintaan, säilytykseen sekä avaamiseen.
Voit tilata tuoreet osterit myös Food Market Herkun verkkokaupasta täältä
Osteri on yksi harvoista eläimistä, jonka ihmiset syövät elävänä. Lue vinkit osterin hankintaan, säilytykseen sekä avaamiseen.
Voit tilata tuoreet osterit myös Food Market Herkun verkkokaupasta täältä
Osterit nautitaan elävinä ja tuoreina, joten osta osterit aina samana päivänä kuin aiot tarjota niitä. Muista, että osterit vaativat kylmäsäilytystä myös kotiinkuljetuksen aikana. Ennen kuin laitat osterit jääkaappiin, poista pahvirasiaa suojaava muovi.
Harjaa osterit puhtaiksi juoksevassa kylmässä vedessä ja avaa vasta juuri ennen tarjoilua. Käytä tukena keittiön työtasoa. Tartu osteriin pyyheliinalla niin, että kuoren kupera puoli on alaspäin.
Avaa osteri aina itsestäsi poispäin. Käytä osteriveistä, tavallista puukkoa tai teräväkärkistä keittiöveistä, jossa on kunnon sormisuoja. Paina toisella kädellä veitsenkärki nivelessä olevaan pieneen aukkoon, joka on osterikärjen sivulla.
Vie veistä kuoren yläreunaa pitkin, kunnes sulkijalihas katkeaa.
Käännä veistä hieman niin, että kuori aukeaa.
Tarkista tuoreus koskettamalla pikaisesti osterin kidusreunaa. Elävä osteri reagoi välittömästi.
Irrota osterinliha varovasti, ettei mehu valu pois.
Tarjoa osterit kuoristaan esimerkiksi jääpedin päällä. Ostereiden täydellinen tarjoilulämpötila on 4–8 °C.
Perinteisiä lisukkeita ostereiden nauttimiseen ovat sitruunalohkot tai hyvä vadelmaviinietikka, valkoinen balsamico tai muscadet-viinietikka salottisipulin kera. Tabasco-kastike on myös oiva kumppani ostereille.
Juhlavaan osteriateriaan sopii samppanja – etenkin Blanc de Blanc, eli vaaleista rypäleistä tehty samppanja.
Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistetut valkoviinit sopivat ostereille. Esimerkiksi Sancerre on raikas ja mineraalinen, mutta ei tamminen.
Myös hyvä tammittamaton chardonnay-valkoviini, muun muassa mineraalinen chablis, sopii nautittavaksi ostereiden kanssa.