Keskustan Food Market Herkun Rosa Hänninen odottaa syksyisiä iltoja, kun saa dipata makeita kotimaisia päärynöitä pehmeään juustoon.
Teksti Sirkku Saariaho / Yhteishyvä
Kuva Anna Huovinen / Yhteishyvä
Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 5/2021
Rosa Hänninen, minkälainen juustoihminen olet?
Aika hyvä! Sinihomejuustosta tuli lempijuustoni jo pienenä. Olen ollut Herkussa töissä useamman vuoden, ja edelleen suosikkejani ovat sini-, punakitti- ja valkohomejuustot.
Oliko vaikeaa oppia tuntemaan juustot?
Siihen menee aikaa, mutta työ ja asiakkaat opettavat tekijäänsä. Ensiksi pitää hahmottaa, mistä juustoluokasta puhutaan, eli onko kyse pehmeistä homejuustoista, kermaisista puolikovista, vahvoista kovista juustoista vai leivänpäällisjuustoista.
Onko juustotiskin jono Herkun hitain?
Ehkä joskus. Mutta juustoista pitää puhua ja niitä pitää maistella. Jos haetaan parasta juustojen yhdistelmää, valinta on tärkeä osa kokemusta. Itse suosittelen yleensä kolmea eri tyyppistä juustoa: pehmeää valkohomejuustoa, vähän kovempaa juustoa sekä yhtä vahvempaa juustoa.
Entä mitä juustojen seuraksi?
Pähkinät ja maukas maalaisleipä sopivat juuston kavereiksi. Ruusunterälehtihillo on erilainen ja yllättävä seuralainen juustolle. Sitä suosittelen usein.
Leikkeleistä suosittelen parmesaanikuorrutettua tryffelisalamia. Pieni ja maukas salami siivutetaan ohuiksi ja keveiksi siivuiksi. Se on niin hyvää juustolautasella!
Mikä on lokakuun juustotunnelma?
Lokakuussa on pimeää ja kylmää. Silloin haluan dippailla pieniä herkkuja uunissa sulatettuun juustoon. Juuri kypsyneet makeat kotimaiset päärynät sopivat siihen täydellisesti.
Onko joku juusto, josta et pidä?
Rakastan raclettea sekä uunicamembert- ja briejuustoja, mutta fondue ei maistu minulle, vaikka pidän kaikista siinä olevista juustoista. En aio luovuttaa, vaan jatkan maistelua.